Badrum

Badrummen är ombyggda av föreningen 1984-85, de flesta lägenheter har numera nyare badrum. Tätskikten i badrummen från 1985 är inte anpassat för omfattande duschning och sjunger efter 30 år på sista versen. Brf Bagaregården uppmuntrar därför medlemmar att renovera sina badrum.

Tänk på att det är du som medlem som ansvarar för badrummets tätskikt, orsakar du en vattenskada får du kontakta ditt försäkringsbolag. För ett badrum som är 30+ år gammalt blir ersättningen ringa, och därför kan det vara värdefullt att planera en renovering i tid.

Ett komplett stambyte gjordes 1984 -85, stammar och rör spolades och filmades 2021. Allt bedömdes vara i gott skick. Då vårt avloppssystem inte är särskilt hårt belastat (endast två våningars ”fallhöjd”, samt små hushåll), så kommer nästa stambyte omkring år 2050-2060. Föreningens svaga punkt är i de badrum som har kvar gjutjärnsbrunn, skulle dessa rosta hål så blir föreningen ansvarig för skadan. All annan läckage i och kring brunn (anslutning, tätskikt m m) är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Det är mycket ovanligt att en golvbrunn rostar igenom, betydligt vanligare är att man får en vattenskada i anslutningen till golvets tätskikt = innehavarens ansvar. Till en gjutjärnsbrunn finns ingen klämring så har du kvar gjutjärnsbrunn är det hög tid för dig att planera in en renovering av ditt badrum!

Funderar du på att renovera ditt badrum, kontakta styrelsen! Det finns många goda exempel på smarta placeringar av WC och dusch, som får badrummen att verka större! Föreningen bekostar ny brunn och anslutningar avlopp.

Ersättning till dig som renoverar

Föreningen betalar ut ett renoveringsbidrag till de medlemmar som i samband med renovering av badrum byter ut golvbrunn samt alla rör fram till stående stam. Bidraget är på 8 000 kr (2024), och för att erhålla detta krävs att föreningen fått besikta arbetet innan golvet återbyggs. Det är medlemmen som är ansvarig för att kalla till denna besiktning. För närvarande är det föreningens förtroendeman (Niclas, lgh 33) som ombesörjer detta, hör av er till honom eller via föreningens mejl.

Värmesystem

Samråd alltid med styrelsen eller förtroendeman om du tänkt göra ingrepp/förändringar i värmesystemet! Efter renoveringen måste ovillkorligen någon form av vattenburet värmesystem finnas kvar i badrummet (befintliga rör, handdukstork eller vattenburen golvvärme). Påskriven blankett från styrelsen samt granne över / under krävs vid ombyggnad! 

Ladda ner blankett här!

Tips och råd

Idag finns förmånliga skatteregler för arbetskostnaden, läs om regelverket för ROT-avdrag hos Skatteverket.

För den medlem som väljer att bygga helt själv, läs Byggkeramikrådets regler för våtrum här.

Råd och inspiration finns att tillgå, exempel på renoverade badrum hittar du nedan.

Mer om värmesystemet

Badrummens befintliga värmesystem system består av två rör som går igenom TVÅ badrum, ditt eget och din granne ovan/under. Vid renovering av badrummet är det attraktivt att se över denna lösning, antingen genom att sätta in en handdukstork eller att förlägga vattenburen golvvärme. Dessa lösningar bekostas av medlemmen själv. Du måste också komma överens med din granne så att dennes värmebehov löses. Praktiskt har vi löst det genom att den granne som ”drabbas” får en handdukstork monterad istället, bekostad av medlemmen som bygger om.