Elsystem

Elanläggningen ägs och underhålls av föreningen fram till lägenhetens central. Det innebär att medlem själv får bekosta te x utbyte av brytare eller central i lägenheten. Beakta reglerna för el:

1) Man får själv byta eluttag eller brytare om man säkert vet vad man gör.

2) För att ”utöka elanläggningen”, ex lägga till nya eluttag, krävs att man anlitar (eller är) behörig elektriker.

Befintlig säkringscentral (proppskåp)

Original så sitter det ett proppskåp i hallen med nio proppar. De tre propparna i den första kolumnen är 20 ampere och betjänar alla spisen (= 400 V). Andra kolumnen betjänar övriga lägenheten. Tredje kolumnen är från 1984 tom, men kan ha utökats. T e x läggs ofta diskmaskin (som enligt dagens regler skall ha egen säkring) överst i kolumn tre.

Elektrisk golvvärme

Tänk på att vid inläggandet av elektrisk golvvärme, är denna värmekälla är endast att betrakta som ”komfortvärme” och får inte vara den enda värmekällan i rummet. I t.ex. ett badrum måste i det här fallet även en radiator (alternativt handdukstork) kopplad till föreningens vattenburna system finnas. Tänk även på driftskostnaden, det är dyrt att köra denna typ av golvvärme och kostnaden hamnar på din egen elförbrukning.

Elstambyte

Vid ett framtida stambyte, har föreningen efter beslut i stämma möjligheten att tillfälligt överta medlemmarnas underhållsansvar för lägenheternas elanläggningar. I så fall avgör föreningen gällande standard. Vill medlemmen ha något utöver detta får mellanskillnad erläggas.

Kvalitet

Var uppmärksam på att små serier, ”konstiga” märken, lågpris, etc. kan vara svårt att underhålla då det kan saknas reservdelar. Det är även betydligt svårare att elsäkert koppla in ”billig” elmateriel.

Ägarbyte

Medlem som köper bostadsrätt övertar alla säljarens inbyggda ”fel” och säljarens underhållsansvar.