Utsikt för 2018

Knappt två månader in på det nya året och ovanligt nog har vi lite vinter utanför fönstren i föreningen. Fint med snö som lyser upp men faktum är att det redan har blivit så pass mycket ljusare ändå att nu längtar man nästan hellre efter vårens ankomst!

Nytt år betyder också bokslut och summering. 2017 är i stort sett färdigräknat men vi väntar fortfarande på den sista utbetalningen avseende stödet till vårt projekt laddstolpar från Naturvårdsverket. Projektet hör till år 2017 och därför vill vi boka in beloppet det året varför bokslutet får avvakta den processen. Det senaste beskedet är att utbetalningen kommer administreras vid månadsskiftet februari/mars.

Vi har givetvis ändå en prognos för resultatet 2017, och den ligger på ett plus strax under 100 000 kr. Återigen ett mycket bra resultat där vi klarar av att redovisa plus trots stora och ambitiösa projekt under fjolåret.

2018 planeras renovering av tvättstugan i hus 5. Det kommer bli maskinbyten, nya armaturer samt ytskiktsrenovering. Planeras att utföras under första halvåret.

Därefter har vi ett byte av armaturer i trapphusen på önskelistan. Faktum är att vi har smygstartat detta – tre olika modeller av nya armaturer har köpts in och monterats i olika trapphus hus 1. Resultatet skall sedan utvärderas och alla trapphus beräknas ha fått ny belysning inom året.

Vår för BRF mycket ovanliga strategi att alla projekt och allt underhåll skall vara fullt ut finansierade samtidigt som befintliga lån skall amorteras bort helt tuffar på helt enligt plan och vi har nu mindre än fyra år kvar innan vi kan titulera oss ”Skuldfri förening”. Att envist hålla denna linje samtidigt som räntorna har varit historiskt låga under lång tid och marknaden översvämmats av ”billiga lån” har inte alltid tagits emot med öppna armar av omvärlden. Nu, med så kort tid kvar samt allt fler signaler om att lågränteperioden troligen går mot sitt slut låter det helt annorlunda. Mäklarna lyfter numera alltid fram vår ekonomi som unikt stark och fler och fler föreningar hör av sig och undrar hur vi gjort för att komma till dagens situation.

Oavsett vad man tror kring framtida räntor och dess påverkan på månadsavgiften i sin förening så har våra medlemmar snart inget kvar att debattera om. Vi tänker checka ut från bankens låneavdelning hösten år 2021. Förhoppningsvis för att aldrig mera återvända.