Bagaregården bränner ris

Lördagen den 11 juli hade styrelsen för Brf Bagaregården en extra arbetsdag och hela dagen ägnades åt att städa kring vår trädgårdskompost.

Dagen var bestämd långt tidigare och planerad i minsta detalj. Ett oljefat hade införskaffats och byggts om till eldningstunna för att kunna bränna ris under säkra förhållanden. På morgonen kontrollerades att eldningsförbud inte rådde och hela evenemanget anmäldes till räddningstjänstens ledningscentral. Föreningen fick klartecken att elda under förutsättning att tunnan hela tiden bevakades samt att vatten fanns framme ifall behov att släcka skulle uppstå.

Då vi samlat ris och trädgårdsavfall i ”alla” år och bara lagt på hög så var det ett omfattande material som skulle brännas bort. Tunnan visade sig dock vara mycket effektiv och under de fyra första timmarna slukades många kubik grenar och sly.

Sedan kom brandkåren.

Tydligen hade så pass många ringt in till räddningstjänsten att trots att de redan var informerade valde att åka ut och titta. Ja, eller titta – det kom två enheter med fullt pådrag av sirener och blåljus med en tredje enhet på väg som sedan stoppades.

Efter syn på plats av ansvarig styrkeledare fick vi godkänt på hur brandplatsen organiserats och klartecken att elda vidare. Så styrelsen fortsatte ett par timmar till, tills tunnan var väl full av aska samt återstående ris bedömdes lite för färskt för att brinna bra, så där avslutades dagen.

Återstår en rejäl hög som får torka till sig tills i höst då vi hoppas kunna elda upp även denna rishög. Tack till alla som hjälpte till att göra fint i vår förening mitt under semestertiden!